Ben Şehnaz

MÜKEMMELİYETÇİLİK NEDİR? İYİ MİDİR KÖTÜ MÜ?

24 Şubat 2020

Merhabalar ben Şehnaz,

Bugün sizlere mükemmelliyetçiliğin ne olduğundan ve üzerimizdeki etkilerinden bahsedeceğim. Hoşgeldiniz.

İş mülakatlarında genelde sorulan bir soru vardır: “En iyi özelliğiniz nedir? Soruya cevap verirsiniz. “Mükemmeliyetçiyim.” Sonra diğer soru gelir: “En kötü olduğunuz özelliğiniz nedir?” ve cevap verirsiniz “Mükemmeliyetçiyim” Sahi bu mümkün mü? Mükemmeliyetçilik hem en iyi hem en kötü özelliğimiz olabilir mi? Gelin beraber inceleyelim.

Mükemmeliyetçilik “kusursuza ulaşma çabası” olarak tanımlanabilir. İdeal olana ulaşmayı, hatasız ve kusursuz olmayı istemektir.

Mülakatlarda en iyi özellik olarak “mükemmeliyetçiiğin” söylenmesi, gelecekte kendisine verilebilecek olan işleri hatasız/kusursuz bir şekilde teslim edeceğinin garantisini vermek gibidir bir aday için. Buraya kadar her şey güzel. Peki neden en kötü özelliktir aynı zamanda bu mükemmeliyetçilik?

Mükemmel olana ulaşmak zaten başlı başına kişinin konforunu kaçıran bir eylemdir. Kişi yüksek hedeflere ulaşmak için çok çalışmak ve hatasız iş yapmak için sürekli kontrol etmek durumundadır. Yabancıların “Control Freak” dedikleri “Kontrol Manyaklığı” mükemmeliyetçiliğin aynı anne babadan kardeşi gibidir. Kontrol manyaklığı adına bir parantez açmak gerekirse, etrafındaki herkesi sürekli eleştirmek, bir iş  veya bir plan yapılacaksa bunu en iyi kendisinin yapacağına inanmak – hatta bir işin iyi yapılmasını istiyorsan kendin yapacaksın sözünü motto yapmak, empati yapmak yerine söz sahibi olmaya çalışmak, eksik veya hatalı yapılan işler yüzünden sürekli suçluluk hissetmek, etrafındaki insanların yaşadığı problemler için endişe hissetmek gibi semptomarı var. Bu ve bunlar gibi semptomlar da mükemmeliyetçilikle çok benziyor. Kontrol makyaklığının altında yatan sebeplerden en önemlisi mükemmeliyetçilik. BU da mükemmeliyetçi insanların genelde aynı zamanda kontrol manyağı olmalarına sebep oluyor.

Mükemmeliyetçi olmak kağıt üstünde çok yıpratıcı görünmese de fiziki olarak ortaya konulan işlerin mükemmel olması çabasının yanı sıra bir de ruhsal olarak kişide yarattığı tahribatlar var.

Mükemmeliyetçi insnalar kendilerini sadece koydukları o yüksek hedeflere ulaştığında, o projeleri kusursuz biçimde tamamladığında, sınıftaki en yüksek notu aldığında başarılı hissedebilmektedir. Hepimiz sınıftaki en yüksek not olan 95’i aldığı için hüngür hüngür ağlayan kızı hatırlıyoruz değil mi? Çünkü neden 100 değil??!?

Kişinin kendine değer biçmesi demektir bu. Kendini başarılı/değerli hissedebilmesi için hep kusursuz olmalıdır.

Peki hangi özelliklerimiz bizim mükemmeliyetçi olduğumuzu gösterir? Yani mükemmeliyetçi insnaların ortak özellikleri neler?

  • Mükemmeliyetçi insanlar genellikle kararsız insanlardır. Çünkü sürekli en iyiyi tercih etmeye çalışırlar. Örneğin hangi renk tişörtü satın alacağına karar veremeyip, ikisini birden alırlar.
  • Mükemmeliyetçi insanlar yaptıkları işi kontrol etmekle yetinmez bunu garantilemek isterler. Bu yüzden başkalarının onayına başvururlar. Yaptıkları işi bir kere de bir başkasını kontrol etmesini tercih ederler.
  • Sürekli düzenler, yapılacaklar için listeler hazırlarlar.
  • Bir işi yapamadıklarınıi başarısız olduklarını düşündüklerinde o işten soğur ve bırakırlar. Ya da hiç başlamazlar. Alınmayacaklarını düşündükleri iş başvurusunu yapmazlar.
  • En iyisini çıkartmak için çok çaba sarfedeceklerini bildiklerinden işi gözlerinde büyütür ve sürekli ertelemeye başlarlar.
  • Bir gün lazım olduğunda bulamam ihtimaline karşı biriktirir saklarlar. Evlerinden 20 yıl öncesine ait fatura çıkabilir.
  • İşi başkalarına kolayca bırakamazlar. Bırakacakları iş için de önden planlarını eklerler.
  • Başkalarını sürekli kompanse etmeye çalışırlar. Örneğin arkadaşlarla buluşulacaksa geç kalma ya da bulamama ihtimallerine karşın, evden çıktıklarını haber verip, gidilecek konumu kişilere yollarlar.

Ve bunlar gibi birçok şey. Peki bu anlattıklarım size birini çağrıştırıyor mu? Hımm belki de sizi?

İlgilenenler için açıklama alanına birkaç test bırakıyorum. Birkaç tane çünkü çıkan sonucu teyit etmek isteyenler olabilir 😀 Bakalım siz de benim gibi zaten bildiğiniz sonuca ulaşacak mısınız? Diyelim ki siz de mükemmeliyetçi ya da kontrol manyağı olduğunuzu farkettiniz. Bunun için ne yapmalıyım diyorsanız, bunun cevabını ben de araştırıyorum 🙂 Bununla ilgili başka bir video gelir belki 😉

Yazıyı kapatmadan önce son bir şey: Çocuklarını sürekli eleştiren, hatalarını, eksiklerini söyleyip duran, baskıcı anne babalar çocuklarının mükemmeliyetçi olması için ilk gerekliliği yerine getirmiş oluyorlarmış. Hani varsa içinizde izleyen ebeveynler belki bilmek isterler.

Bir sonraki yazıya kadar, hoşçakalın 🙂

https://yabanciyayinlari.com/kendini-as-mukemmeliyetcilik-testi/

https://www.psikologankara.net/mukemmeliyetci-misiniz-mukemmeliyetcilik-testi.html

http://www.neotempo.com/testler/psikolojik-testler/yoksa-bir-klntrol-manyagi-misin

Benzer Yazılar

Yorum Yok

Yorum Bırakın